fbpx

Контакти

Галерия

ТОП съвети как да почистим банята си бързо и лесно

Безупречно чистата баня е мечта на всеки, но стремежа да улавяте всяка прашинка, плесен, мухъл и мръсотия във въздуха, може да се окаже много трудна задача. Важно е човек да се грижи за това помещение от дома си, тъй като с времето липсата на грижи може да се окаже пагубна за все още чисто новата ви луксозна баня. Слава богу, не е нужно да харчите цяло състояние за почистващи продукти, дори напротив! Повечето от нещата, които биха ви свъришли работа в почиствнето ги имате налични в дома си като например оцет. Той е чудесно средство за почистване и прогонване на замъсряванията.
Ние от Glass Box Бургас бихме искали да ви дадем няколко простички съвета за това как да поддържате банята си в добро състояние, за да и се радвате възможно най-дълго време. Почти всеки е чувал за домашните средства за почистване от баби и майки, но сякаш те винаги са оставали пренебрегнати. Преди да се втурнете към рафта с препаратите в магазина, изпробвайте някои от нашите идеи:

Магическите съставки!

Може би сте чували за тях определения като „магически съставки“ при всеки вид почистване, независимо дали става дума за кухня, баня, почистване на душ кабини или паравани. Тези мултифункционални средства ще ви помогнат да върнете обратно блясъка на вашата баня. Това са именно ябълков оцвет, хлебна сода и сок от лимон. Каквото и да пише по етикетите на всички препарати в супермаркета, тези 3 простички съставки могат да постигнат абсолютно същите резултати на много по-ниска цена. Кажете ДОВИЖДАНЕ на съставките, които дори не можете да произнесете и химични продукти, които могат да ви навредят.

Почистване на тоалетната чиния с натурални съставки

Тоалетната често е първото място, от което човек би следвало да започне почистване и то по обясними причини. Не е тайна, че това е най-непредпочитаното място що се отнася от хигиенни дейности, но вие започнете именно от там!  Пригответе онези вълшебни съставки, които вече споменахме (ябълков оцвет, хлебна сода и сок от лимон) и ги смесете заедно в един съд. След това изсипете тази смес в тоалетната чиния, като се постараете тя да бъде достатъчно и добре разпределена, за да покрие навсякъде. Оставете я да подейства известно време, а след това сложете ръкавиците и започнете да почиствате петната. Ще забележите с каква лекота те биват  премахнати. Не забравяйте да почистите и зоната под и извън тоалетната чиния, тъй като там също се събират множество микроби и нечистотии. Същата техника е напълно приложима за други очастъци от банята като вана, душ кабина, биде, мивка и пр.

Почистване на стъклени повърхности

Нека да обърнем внмание и на стъклените елементи в банята. Душ кабините и параваните са често срещан елемент в баните на много хора в наши дни, но не можем да подминем и фактът, че са прословути с това, че са изключително поддатливи на замърсявания, ивици и петна. Използвайте топла вода и кърпа без власинки, по възможност от микрофибър, защото иначе само ще размажете петната по огледалото или стъклото. Не ви съветваме да използвате хавлия или друга по-пухкава материя за целта, тъй като ще си отворите двойно повече работа, за да забърсвате власинки след нея. Ако повтаряте тази процедура на дневна база, ще видите, че поддръжката на душ кабината може да е много лесна и почти без усилие да се справите с и тази задачка. Колкото по-стари са петната по стъклото, толкова повече усилие ще изисква за премахването им. В този случай комбинирайте оцет и сок от лимон в бутилка със спрей ефект и напръскайте стъклените елементи. Оставете да подейства за минутка и след това избършете отново с микрофибрен или друг плат без власинки.

Използвайки различни комбинации от вода и натурални съставки като например лимонов сок, можете с лекота да почистите цялостно банята си, всички кранове, душ кабини, паравани, тоалетна, плочки, фуги и пр. Забравете за купуването на прекалено скъпите препарати от супермаркета! Всичко, от което се нуждаете, ви очаква на кухненския шкаф!

А ето ги и някои от нашите предложения за почистване на баня, които можете да използвате в комбинация с другите ни съвети:

  1. Премахване на мухъл. Много лесен и ефективен начин за премахване на плесента е със стара четка за зъби и хлорен разтвор. Той се получава като смесите 1 част белина към 4 части вода. Бъдете вниматели при използването му и вдишване на концентрата. Закупете си предпазна маска преди започване на почистването.
  2. Изчистване на котлен камък. Отървете се от дразнещите петна по хромираните елементи, кранове и батерии за водата по много лесен начин – вземете една кухненска малка хавлия и я напоете облно в оцет. Увийте я около крановете на мивката и я оставете така да подейства през нощта. На сутринта изплакнете с леко сапунена топла вода. Ако има останали малки недоизчистени труднодостъпни пространства, можете да ги изчистите с четка за зъби.
  3. Поддържане на сифоните чисти. При изцяло обновените бани, поддръжаката на сифоните не е трудна задача. Ако обаче не сте реновирали помещението си скоро и не сте сменяли сифоните, то определено би било удачно да го поправите. За да си приготвите почистваща паста ще са ви нужну: сода бикарбонат и сока на един лимон. Получената леко абразивна паста използвайте за почистване като оставите да прести за няколко минути и избършете след това с кърпа.
  4. Чистите огледала не са проблем. Ако съвсем наскоро сте правили ремонт и сте подновили старото си огледало с ново, или такова с led осветление, то определено е наложащо да го поддържате чисто. Следите от лак за коса по огледалата можете да изчистите със спирт от аптеката и мека кърпа. Освен това, след всеки душ е добре да забърсвате повърхността на огледалото, ако искате да я запазите в първоначалния си вид години наред.
  5. Периодично почистване на „слушалката“ на душа. Поне веднъж месечно е добре да правите такова почистване, особено ако живеете в район с по-твърда вода. Варовикът се събира изключително лесно и за да поддържате вида на душа в добро състояние е добре да почиствате периодично. Развийте накрайниците тип слушалка и ги оставете да престоят за една вечер в 50/50 разтвор от вода и оцет. На сутринта изплакнете.
  6. Почиствайте поставките с шампоани, четки и пасти за зъби и други аксесоари. За да поддържате помещението в приятен вид, добре е да обръщате внимание и на дребните детайли като например почистването на рафтчетата в банята. Може да са дребни неща, които човек често пропуска, но те определено са набиват на очи когато взелете. Освен това, четките за зъби и гъбите за баня са най-благоприятни за развитие на милиони колонии от недружелюбни бактерии. Поддържайте хигиената на ниво.

Бонус съвет: Отпушване на мивка без препарат
За целта не са ви нужни скъпи препарати или белина, а само оцет и хлебна сода – магическите съставки! А ето какво трябва да направите:

Изсипете една водна чаша със сода в канала, последвана от същото количество оцет. Ще видите как тази консистенция започва да кипи поради химичната реакция на двете съставки. Изчакайте няколко минути и изсипете отгоре поне 3л гореща вода, за да отмиете.

Ако запушването е много упорито, повторете процедурата още веднъж като преди да отмиете с гореща вода, изчакайте 20 до 30 мин.

Надяваме се, че тези съвети ще са ви полезни при следващото почистване на вашата баня и душ кабина!

Leave a Reply