fbpx

Контакти

Галерия

Наемане и работа с интериорен дизайнер – какво трябва да знаем? [част 1]

Работа с интериорен дизайнер / архитект –
Често Задавани Въпроси

Вече дълги години работейки в сферата, нашият екип е имал възможността да се срещне и да колаборира с различни архитекти и интериорни дизайнери в страната. Тази толкова тясна връзка между тяхната работа и нашата е станала есенцията на добре реализирания проект, а и следователно – щастлив клиент!

Тъй като темата е изключително обширна, решихме да направим няколко пояснителни материала за нея. В тях ще отговорим на въпроси като „защо да наемам интериорен дизайнер?“; „колко струва работата с интериорен дизайнер?“ и други много важни питания.

Какво прави точно интериорният дизайнер/архитект?

Това изглежда като изключително тривиален въпрос, но съвсем не е. Оказва се, че дсота хора имат погрешно възприятие за тези професии и основата на тяхната работа.
Интериорният дизайнер създава цялостен проект за реновация на вашето жилище, съобразен изцяло с вашите изисквания, приоритети, начин на живот, вкус и др. Приемете го като квалифициран съветник, който ще ви помогне да вземете най-доброто решение за вашия дом, организацията и функционалността му. Понякога липсата на важно позициониран контакт или ключ за осветление на определено място, може да наложи разкъртване на стени и започване на всичко (почти) от начало, а това както знаем не е леко и евтино занимание. След обстойна консултация с вас и разговори какво ви харесва и какво не, показване и разглеждане на примерни снимки (mood board), интериорният дизайнер ще започне работа по вашия проект. Както споменахме и по-нагоре, той ще се заеме с това да предвиди всеки един детайл по вашия дом и така до последния декоративен елемент, който ще поставите на масата. Обикновено, един такъв проект може да придобие вид на цяла малка книга за дома ви и отнема месец/и докато бъде финализиран докрай.
Архитектът може да ви помогне в още по-голям обсег, що се отнася до преобразяване или създаване на дом от нулата. Всичко, което изброихме за работата на интериорния дизайнер може да се каже, че е валидно и за тези специалисти, но при тях идва и т.нар. ГОЛЯМА КАРТИНКА. Това е така, защото архитектът може да направи цялостен проект за сграда/къща, вклюваща екстериор и интериор, съобразена с особеностите на терен, регулации, добри архитектурни практики и не на последно място функционалност и желания на клиента. Разбира се, работата и в този случай е доста и това отново отнема поне няколко месеца до финализиране на реализацията един проект от страна на архитекта. В зависимост от архитектурното студио/архитект, с които работите, можете да сключите догвор за надзор на изпълнението на проекта. А това ще ви освободи от безспирното търсене на добри майстори и други хора в хода на реализацията на проекта.

3D проект (отляво) и снимка на реализацията от дома на клиента (отдясно)

Защо да наемам интериорен дизайнер или архитект?

Имате още едно допълнително “въображение на заем”. Много хора се справят доста добре в обзавеждането на своя дом, офис, заведение или магазин, без да имат професионална квалификация за това. Но за да бъдем обективни, ще ви кажем, че не всеки има правилната преценка, вкус, изобратателност и пространствено мислене що се отнася до обзавеждане. Съчетанието на различни цветове, текстури и повърхности понякога може да бъде сложна задача и да доведе до страхотно кичозен резултат, който дори и самите вие да не харесате, но да не можете да промените.
Ще ви спести време и нерви. А не е ли това, което всички искаме, особено що се отнася до ремонтни дейности? Само който не е правил ГОЛЯМ ремонт, не знае с що за главоболия е съпровеоден целият този процес. Ако не разполагате с достатъчно време за издирване на квалифицирайни майстори или фирми за всеки етап от ремонта, за ровене по групи и форуми или изобщо за цялата организация, то най-добрата услуга, която можете да си направите е да наемете професионалист интериорен дизайнер, който да ви помогне в това начинание. Той ще свали от раменете ви всичкия този товар, за да можете да се фокусирате върху останалите важни за вас неща.

Ще ви спести пари. Но как така, нали си плащам? Както споменахме по-нагоре, само който не е правил основен ремонт наскоро, не знае за какви безкрайни главоболия става дума. Винаги нещо ще се “появи” като допълнителен разход, без значение колко добре сте си разчели бюджета и парите. А да не забравяме и за реално съществуващата опасност нещо да се обърка (поради некомпетентни майстори или пък ако вие сте изпуснали някоя от стъпките по пътя, например) и да се наложи всичко да стартира отначало или почти отначало – разбиване на стени, изграждане на стени, копаене на канали за осветителни тела и др. Толкова скъпо може да се окаже това начинание, че дори не е изключено да се зачудите “Защо изобщо ми трябваше да започвам този ремонт?!” Интериорният дизайнер ще ви отнеме това бреме и ще координира всичко вместо вас. Той е специалист с нужния опит и познания, който ще ви съветва и напътства в последователността на етапите на реализация на интериорния проект. Той е там, за да не ви убегне и най-малкия детайл, той ще ви даде най-правилните съвети свързани с функционалност, материали и технологии, както и ще ви помогне да намерите най-добрите цени на продукти и услуги. Приемете хонорарът на един дизайнер като инвестиция във вашия дом, а не като “излишен разход”. Защото той ще ви помогне да избегнете скъпи грешки, допуснати от несъобразителност и неинформираност, както и ще ви спести време, което често е изклюително скъп ресурс. А както гласи една популярна максима: Разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена.

Колко струва да наема интериорен дизайенр или архитект?

Въпрос, който интересува всички клиенти преди да започнат работа с професионалист и това е нормално. Истината е, че тук няма еднозначен отговор, който бихме могли да дадем ние, а и който и да е друг специлист. Хонорарите на всички колеги в сферата се различават много, тъй като факторите също са много различни. Има дизайнери, който работят по по-бюджетни решения за дома, докато има други, които са специализирани в луксозните проекти. И това е съвсем нормално, защото има клиенти за всеки един от тях. Нашият съвет е преди да наемете дизайнер, да се разровите и да съберете информация за работата на всеки от набелязаните специалисти. Какви проекти правят? Вижте и реализациите им. Харесва ли ви стила им? След като вече сте се спрели на ВАШИЯ дизайнер, свържете се с него. Консултирайте се, поговорете си и вижте какво е общото усещане и на двете страни, допадате ли си. Не забравяйте, че с този човек ще комуникирате почти постоянно по време на реализацията на проекта за вашия дом и трябва да се чувствате комфортно, обсъждайки всички детайли.

В този материал отговорихме на най-базовите въпроси относно работата на дизайнерите/архитектите, но истината е, че това съвсем не е всичко по темата. В следващата статия очаквайте в по-големи детайли информация относно целия процес, конкретни елементи от работата, срокове за изпълнение и друга полезна информация.

Ако вие сте архитект или интериорен дизайнер, не се колебайте да ни потърсите за съдействие в реализацията на вашите проекти! Очакваме ви!

За въпроси и запитвания:
056 70 19 24 и 0893 69 94 66
лично съобщение във Facebook
e-mail: glass_box@abv.bg
гр. Бургас, ж.к. „Братя Миладинови“, бл.57, вх.11 (партер)

www.glassbox.bg

Работим с колеги и клиенти в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

Leave a Reply