fbpx

Контакти

Галерия

Видове стъкло за душ кабини и паравани

Темперирано стъкло

Темперирано (закалено) стъкло

Обикновено душ кабините и парваните за баня се изграждат именно от такъв вид стъкло. Може би сте чували този израз някъде и се чудите каква е разликата с добре познатото закалено стъкло. Ще ви кажем – няма такава. Това е един и същ процес, назован по различен начин. Наричат се темперирани поради спецификата на процеса на термична обработка.

По време на производство на стъклото, то се нагрява и веднага след това рязко се изстудява, за да се получи точно това закаляване. Процесът на загряване и охлаждане прави стъклото много по-здраво и издръжливо, въпреки че ръбовете и ъгълчетата са все пак доста уязвими при удар. Процесът цялостно променя характеристиките на стъклото, за да може да реагира при натоварване и да не се поддаде лесно на счупване.

Закаленото стъкло е много по-безопасно, тъй като при нарушаване на цялостта му, то се разпада на много малки парченца, които не са толкова остри и опасни, както при обикновените стъкла.

Ламинирано стъкло

Ламинирано стъкло

Издръжливостта и безопасността са в основата на всичко и най-вече при обзавеждането на дома ни. Темперираните стъкла са по-добрият избор от обикновените такива, а те от своя страна имаха по-голямо приложение в миналото, отколкото сега. Когато стъклената повърхност служи за врата на душ кабина с люлеещ се или плъзгащ се механизъм, или дори само изпълнявайки ролята на параван за баня, безопасността е ключова, тъй като използващия банята ще е в непосредствена близост до стъклото.

Ние от Glass Box, както и другите производители на душ кабини по поръчка се стремим да произвеждаме стъклени елементи, които да са възможно най-издръжливи и да сведем до минимум риска от наранявания при евентуални инциденти. А ако последният въпрос е от особено значение или просто собственика на жилището иска допълнителна предпазна мярка, винаги може да се възползва от издръжливостта на ламинираното стъкло. Какво представлява всъщност то? Ламинираните стъкла са две наложени една върху друга повърхности, като между тях има слой от прозрачен винил. Този междинен слой помага на двата пласта стъкло да стоят свързани след счупване, както и предотвратява разпръскването на малки парчета.

Дебелина на стъклото

В зависимост от приложението и целите, за които се използва стъклената повърхност, тя би могла да варира в своята дебелина. За нашите душ кабини и паравани за баня, ние използваме 8мм, което е най-оптималния вариант. Съществуват както по-тънки стъклени повърхности, така и по-дебели и масивни, но не ви ги препоръчваме за конструиране на душ параван или кабина за баня. Консултирайте с нашия екип, ако желаете допълнителна информация относно дебелина и размери на стъклените повърхности.

Външен вид на стъклото

Освен, че можете да се възползвате от закалено или ламинирано стъкло, можете да го персонализирате по свой вкус и дизайн. И макар семплите прозрачни стъкла за прегради за баня да са изключителен хит в момента, можете да се възползвате от опции като:

  • Матирано стъкло (Frosted glass)
  • Цветно стъкло
  • Стъкло с шарка и орнаментика
  • Армирано стъкло
  • Принт стъкло

При избора на стъклени прегради за бани и тоалетни за обществено/масово ползване, нашите клиенти се доверяват на най-покривните от гореизброените опции.

Защита на стъклото и почистване

Противно на популярното мнение, че душ кабините и параваните се замърсяват лесно, можем да ви уверим, че те са изключителен помощник в борбата с водните капки извън обсега на душа. На пазара вече можете да намерите множество препарати, които с две напръсквания пазят преградата във вашата баня чиста и безупречна. Можете също да погледнете нашата статия за лесни трикове за почистване на баня, за да съберете още допълнителни идеи.

Бонус съвет при почистване: Бърз и лесен начин за предпазване от запотяване на стъклени и огледални повърхности е като използвате пяна за бръснене. Да, точно така. Преди да си вземете душ (или пък когато вече сте в банята) намажете обилно повърхността, която бихте искали да предпазите от изпотяване. Изчакайте няколко минути и изплакнете повърхността с чиста вода. Воала! Ще забележите разликата моментално! 

Leave a Reply