fbpx

Контакти

Галерия

Българската баня през годините – от мечта до реалност

Банята е мястото, където човек би следвало да се чувства спокоен, за да успее да премахне напрежението от така забързаното ни ежедневие. Сутрешната и вечерната рутина са тези навици, които ни напомнят, че винаги е добра идея да отделим един малък прозорец от време за себе си.  Но дали винаги е било така?

През годините, базирайки се на различни тенденции, мнението на масовите потребители относно това как една модерна баня би изглеждала се променят. По нашите географски ширини, до преди няколко десетилетия имаше особен застой в развитието на хигиенните навици и дедикираните им за това помещения. Към днешна дата можем да кажем, че всичко това е в историята и хората отделят все повече време, средства и усилия, за да създадат едно прекрасно душ пространство в своя дом, което да им носи ежедневно удовлетворение.

Като специалисти в създаването на банидуш кабини и паравани по поръчка, можем да кажем, че в последните няколко години забелязваме, че най-предпочитани остават душ кабините, изготвени по индивидуални размери. Създадени специално за конкретното пространство, те са изключително удобни и практични. Но тъй като сме решили да хвърлим поглед назад във времето, ще се върнем на тези тенденции малко по-късно. А сега, нека машината на времето ни отведе при…

Външна тоалетна и баня

външна-тоалетна-баня

Може би няма човек, който да не виждал къща (на село най-често), която да има външна тоалетна/баня. Само до преди няколко десетилетия, този вид тоалетни и бани са били сред най-често срещаните (та ако не и почти задължителни!) по нашите ширини. Това, разбира се, е свързано и с живота в по-малките населени места, както и с възможностите и предпочитанията на семействата.  Домовете са били така проектирани и построени, без да има предвидено помещение за баня или тоалетна. В някои райони дори било възприето, че е изключително нехигиенично да имаш в къщата си такава „стая“, защото ще събира влага и микроби и можеш да се разболееш. Друг е моментът и с липсата на канализация, която допълнително усложнявала нещата. По-лесният вариант оставали самоделните септични ями и използването на малки постройки навън. Собственици на къщи от „онова време“, които се използват и до днес, все още мислят различни варианти за обособяване и промяна на архитектурата, за да се създаде баня и тоалетна на територията на дома им.  Това съвсем не слага всички хора под общ знаменател, а само показва един сегмент от развитието на дома и съзнанието на българина.

Баня по време на социализма

баня по време на соца

Едва ли има човек, който не си спомня момиченцето и момченцето от табелката на банята, които стояха закичени гордо на вратата на помещението по време на соца. Това беше най-често срещаната картинка в домовете на хората. Типичната баня в панелното жилище беше с размери 1.50 на 2.50 м. Най-често беше облицована с така популярните за тогава бели фаянсови плочки и мозайка, а към началото на 80-те характерното обзавеждане за баня започна да се прави с фаянсовите и теракотени плочки произведени в заводи „Хан Аспарух” – Исперих. Гордост за всяко семейство беше да си има и вана.

Стилни решения за баня от 90-те

душ кабина от 90те

Промяната, носена от Запада, започна да се усеща и в мисленето на потребителите от 90-те години. И макар през първата половина ситуацията в домовете на българите да беше доста сходна с тази по време на соца, то във втората половина имаше сериозен напредък при избирането, проектирането и ремонта на домовете. На пазара започнаха да се появяват все повече и различни продукти, с които човек да изрази себе си. Това се отнасяше за всяка сфера от живота, включително и обзавеждането. Тогава се появиха и първите душ кабини на пазара, които в повечето случаи не предлагаха почти никакви екстри. Състояха се от душ корито и готова рамка, която само се монтираше на уреченото място. Най-често поддушовите корита се оказваха изключително некачествени, но пък за сметка на това бяха последен писък на модата. Душ кабините бяха предпочитани от някои домакинства, които можеха да си ги позволят, тъй като още тогава беше известно що за удобства носи със себе си този артикул. Цените им обаче бяха доста по-високи за стандарта ни и за това останаха на заден план от масовия потребител.  И макар и тогава да се търсеха решения за преградни пространства, най-често това се случваше с помощта на завеса за баня, вместо с така популярните към момента стъклени прегради за баня.

Модерните бани на 21 век

модерна баня 2018

Футуристични, разчупени и различни – това би описало една баня на новото време. Ограниченията относно стил и цвят вече са в миналото, а пред потребителя са поставени хиляди решения за задачата от няколко квадратни метра. Плочките от завод Хан Аспарух биват премахнати завинаги, за да дойдат на тяхно място италиански гранитогрес или испански фаянс. С цялостното развитие на индустрията, все по-предпочитани започват да стават душ кабините, параваните и преградите по поръчка. Тяхното предимство е, че те биват изработени по размери, зададени от клиента, за да са съобразени изцяло с помещението, в което ще се монтират. Както споменахме и по-рано, тези артикули са много предпочитани от потребителите в момента, именно заради своята ексклузивност. Душовете, санитарията и мебелите за баня вече са с по-модерни линии, а също така са и много по-практични и устойчиви. Пример за това са разчупените долни шкафове, които се монтират под мивката и идеално скриват всички отходни тръби и въпреки това, продължават да разполагат с достатъчно място за съхранение. Други елементи от баните на новото време са огледалата с LED осветление, линейните сифони, цялостни душ панели, хидромасажни вани, тоалетна чиния с биде и много други.


Чудите се как да създадете банята на мечтите си? Обадете ни се!

Съчетайте в своята баня стил, изисканост и лукс на достъпна цена, на които да се радвате дълги години. Ако имате нужда от съвета на специалист – ОБАДЕТЕ НИ СЕ! Нашият екип от професионалисти ще ви насочи и посъветва, като изцяло се съобрази с вашата идея и бюджет. В GlassBox Бургас можем да предложим и изготвяне на цялостен 3D проект за баня, за да добиете представа как ще изглежда вашето място след реновиране. Доверете ни се!

Leave a Reply